Bevrijdingslaan XL is het samengebonden resultaat van één van de sociaal-artistieke projecten van Bij’ De Vieze Gasten; een verzameling van beelden, tekeningen, getuigenissen, familieportretten, dagboeken uit de jaren 1800 en andere speelse inventarissen over de slagader van de Brugse Poort: de Bevrijdingslaan.

Dit finaal samenraapsel van zeer uiteenlopende bronnen kan zowel gelezen worden van begin tot einde, als vanaf een willekeurige pagina. Om de diverse inhoud op een heldere manier te kunnen presenteren als een enigszins overzichtelijk geheel, was het belangrijk om de verschillende soorten bronnen met eenzelfde beeldtaal terug te laten keren doorheen het boek. Subtiele verschillen in typografie, papiersoorten, (lichte) achtergrondkleuren en zelfs paginagroottes zorgen voor ritme en een extra gelaagdheid in het boek.

Voor de binding werd gekozen voor een open rug met zichtbaar naaigaren en katernen; een vormelijke knipoog naar een lappendeken vol volkse mijmeringen. Dat het boek simpelweg mooier openvalt is natuurlijk een niet onbelangrijke tweede reden.